Vid lägerelden

Vid lägerelden

När redaktionen inte har möjlighet att röra sig i skog och mark och suget blir för stort försöker vi ibland bota abstinensen med böcker, film och tv som behandlar ämnet. Exempelvis den finska jakt-, fiske- och vildmarksserien "Vid lägerelden" som sänds på SVT. Tyvärr är serien inte rätt medicin att bota vår abstinens. Istället bidrar det fantastiska fotot av den skandinaviska naturen än mer till vår längtan att komma ut.

Nåväl, i serien får vi följa Mikko "Peltsi" Peltola när han jagar, fiskar, vandrar och bastar sig igenom dagarna varvat med reportage från andra finlänska vildmarksutövares bravader. Inget extravagant, inga snajderier, inga storslagna bedrifter utan bara äkta lågmäld underfundig finsk sisu!

SVT har precis börjat sända åttonde säsongen som producerats av finska Yle år 2015. Det första avsnittet har som alltid i serien galet stämningsfulla naturbilder i slow motion hämtade från höst och vinter jakt på älg och vitsvansad hjort. Programledaren Mikko Peltola som varit syndlig i de tidigare säsongerna av serien är inte med i detta avsnitt. Återstår att se om han dyker upp längre fram i ett annat avsnitt. Klart är iaf att denna lilla finska vildmarkspärla inte bör gå oss svenska jägare förbi utan är väl värd sin publik även här i väster.

Victorinox Alox

Victorinox Alox

Bahco Laplander

Bahco Laplander