Kategorier

I barnens bokhylla..

I barnens bokhylla..

Spänning och förväntan är det vi förknippat jakten med sedan barnsben.

Redan innan vi fick följa med morfar ut på pass och istället fick vänta hemma spetsade vi öronen för att höra eventuella skott. När vi blev några år äldre var det naturliga att sitta med i tornet, få höra mer om djur och natur, lära sig karta och kompass, hantera kniv osv. Det här var på landet och naturen och jakten fanns tillgänglig aldeles runt knuten. Nu bor vi med våra barn i staden och även om vi ser att spänningen även finns idag hos de små försöker vi hitta andra sätt att uppleva jakten när möjligheterna att komma ut inte är lika självklara. Exempelvis genom literaturen.

För dom minsta rekomenderar vi Inga Borgs böcker om Plupp. Där får vi lära om djur och natur och ta del av Plupps funderingar och vurm för den orörda naturen och allt levande, även de stora rovdjuren. Och självklart vet Plupp att vissa djur, som tex en sovande björnmamma, ska man ha extra stor respekt för och inte störa. 

Illustrationerna ger dig lust att ta dig ut i vår nordiska natur och ger de små mycket att titta på. Även texterna är rikliga och kan behöva kortas ner en aning av läsaren när de minsta tappar koncentrationen. 

Inga Borg - Opal

Ella har tur. Hon bor i en mindre stad och är medlem i den lokala skidklubben. Hon har även en morbror som är rund, glad och gärna låter henne sitta med på pass. Trots att hon skrämmer iväg älgarna..

Spännande läsning både för stora och små där även tillvaratagandet av viltet och funderingar om själva dödandet får sitt utrymme.

Text: Elisabeth Berggren, Bild: Elisabeth Werngren - Malou K Media

Inte alla har möjligheten att ha friluftsoraklet Lars Fält till morfar. Tur då att han delat med sig av sina kunskaper i en bok där vi vuxna får tips och inspiration hur vi tillsammans med barnen kan ta del av friluftslivet. Vi får instruktioner i precis det vår egen morfar lärde oss och lite till; Hur vi gör om vi går vilse, gör upp eld på ett säkert sätt, hanterar kniv och yxa, övernattning i det fria och tar hand om oss om olyckan är framme.

 Lars Fält - Vildmarksbiblioteket
Bahco Laplander

Bahco Laplander

Beretta 486 Marc Newson

Beretta 486 Marc Newson