I bokhyllan...

I bokhyllan...

Idag tipsar vi om några böcker som kan hjälpa den moderna jägare till att få en "större" upplevelse i skogen, eller bara en trevlig stund i fåtöljen. 

Vi börjar med Nya svampboken. Ett standardverk som funnits i 15 år men som kontinuerligt uppdateras. Vi lär oss om matsvampar vi kan hitta och deras förväxlingssvampar, vilken utrustning vi behöver och lite historia om svampen i Sverige. Anses av många som bibeln i sin genre. Vi vill också påminna om alla jakter vi på redaktionen kommit hem utan vilt men med en keps fylld av kantareller.

I Vildplockat lär vi oss att skogen inte bara har vilt och svamp att erbjuda. Här lär vi känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning. 

Lars Mytting har gjort vetenskap av något väldigt grundläggande, ved. Här lär vi oss allt om stapling, huggning, torkning, energivärden och allt som man inte redan visste om ved. Fascinerande svårt att lägga ifrån sig boken. Perfekt present till den som redan har allt.

Den första och enda boken på listan som faktiskt handlar om jakt. I Happy hunting lär vi oss om allt som inte ingick i jägarexamen. Sociala koder, kläder, historia och hundar. Följ med när Adam Alsing och Rafael Edholm tar jägarexamen och gissa jakten utifrån deras kläder. Väldigt underhållande om jaktens delar som kanske inte vanligtvis tas upp.

 

Tegsnäs

Tegsnäs

Mora Exclusive

Mora Exclusive