Demorphing by X Jagd

Demorphing by X Jagd

Vi har ju tidigare nämnt att kamouflage är något Redaktionen är svag för. Till viss del för att det kan vara estetiskt tilltalande och skiljer ut oss från den brun-gröna massan av övriga jägare men den största attraktionskraften är ändå, inbillad eller verklig, effekten vi får under jakt. Djuren ser oss helt enkelt inte lika lätt.

Den konventionella kamouflage, M90, som svenska försvaret använder fyller absolut sin funktion för relativt korta avstånd men dels känns det en aning obekvämt att trava ut till pass iklädd en uniform avsedd för krig och dessutom menar vi att det finns bättre och mångsidigare kamouflagemönster vid jakt. En av våra första poster på -SKJUTKLAR- behandlade den innovativa tygproducenten Gores mönster Optifade. Det är en så kallad pixelkamouflage med micro och makromönster men som tyvärr lagt ned produktionen av den färgvariant som passade bäst i den skandinaviska naturen. Däremot finns det numera en uppsjö av mer lyckade färgställningar av pixelcammo från en rad olika leverantörer. Det har sen vi skrivit om det blivit en stark trend i jaktkonfektionskretsar. Däremot saknas ofta den tyngd och legitimitet Gore kunde erbjuda via sin forskning inom textil.

Svenska miltärens kamouflage M90

Svenska miltärens kamouflage M90

Därför är det extra roligt att kunna berätta mer om en helt annan typ av kamouflage men som även den genom noggranna undersökningar utgår från djurens perception av färg och mönster. Tyska tillverkaren X Jagd har tagit fram en kamouflage dom kallar för Demorphing. Andra mönster utgår från tre olika faktorer: formen på fälten, vilken färg de har och storleken på respektive fält. X jagd la i sina uträkningar till faktorerna tid och rörelse och resultatet liknar inte något annat vi sett.

Var du befinner dig i världen påverkar vilken av X jagds kamouflager som passar bäst.

Var du befinner dig i världen påverkar vilken av X jagds kamouflager som passar bäst.

Med ett eller ett par mönster i jaktgarderoben klarar man de flesta situationer oupptäckt men tyvärr är det nog så att så länge tygtillverkarna inte bakat in teknik som kan förändra färger och kontraster på textilierna så krävs flera plagg beroende på situation. X Jagd har på sin site en guide som försöker underlätta valet av rätt mönster. Där tar man upp faktorer som geografi, naturtyp på jaktmarken, årstid och väder. För oss som är tokiga i jaktkläder är detta kanske bara goda nyheter, en bra anledning att uppdatera sin jaktgarderob!

Om X Jagds Demorphing-kammo är fullt eller snygg avgör betraktaren. Familj, vänner och jaktkamrater har i alla fall uppmärksammat de nya plaggen i vår garderob med yttryck som spejsat, streetigt och inte så jaktligt. Detta gäller de mänskliga betraktarna av Demorphing kammo, om betraktaren däremot är ett djur är risken stor att den aldrig hinner reflektera innan skottet ekar genom skogen…

Mountain, Flash och Tundra är tre av de fem färgställning Demorphing framställs i.
Opinel no 8

Opinel no 8

EKA Swingblade

EKA Swingblade